Swietelsky behaalt opnieuw niveau vijf van Safety Culture Ladder

30.03.2021  

Swietelsky Rail Benelux B.V. is voor het tweede jaar op rij beoordeeld op niveau vijf van de Safety Culture Ladder. 

Net als vorig jaar is Swietelsky Rail Benelux in 2021 weer beoordeeld op niveau vijf van de Safety Culture Ladder. In het afgelopen jaar bleven we continu aandacht besteden aan veiligheidsbewustzijn op projecten en op kantoor, een taak die ingewikkelder werd door het Coronavirus. Naast alle hygiënemaatregelen, geldt bij Swietelsky dat medewerkers zo veel mogelijk thuiswerken, en als ze op kantoor of in de keet zijn, ze een mondkapje dragen in de gangen. De veiligheidscultuur en -infrastructuur die bij ons al aanwezig was, hielp ons met ook dit onvoorziene risico om te gaan.

Door het Coronavirus konden veel evenementen en activiteiten rondom onze Veiligheidskalender in 2020 helaas niet doorgaan. Ook de Veiligheidsdag die wij elk jaar organiseren, moesten we annuleren. In plaats daarvan organiseerde onze QHSE-afdeling met veel succes een Veiligheidsweek, waarin verschillende sprekers een week lang online lezingen, workshops en safety games organiseerden. De week werd feestelijk afgesloten met een digitale presentatie van onze CEO John Weijtmans.

In 2021 blijft het Coronavirus een onderdeel van ons dagelijks leven. Toch organiseren we dit jaar weer veiligheidstoolboxen en themasessies in het kader van de Veiligheidskalender 2021, dit jaar digitaal. Het is nog afwachten of de Veiligheidsdag weer door kan gaan, of dat de Veiligheidsweek een onderdeel blijft van onze kalender.

Op projecten blijven we natuurlijk de aandacht focussen op veilig werken en streven we naar nul incidenten. In dat kader communiceren we ieder kwartaal de incidenten die zijn voorgevallen op projecten. Daarbij geven we updates over lopende of afgeronde onderzoeken en incidenten uit het kwartaal daarvoor. Hiermee vragen we aandacht voor wat er kan gebeuren op een project en wat we ervan geleerd hebben. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers betrokken zijn bij het proces, zodat we risico’s nog beter kunnen voorzien en beheersen. De ervaring leert dat we binnen Swietelsky een hoge meldcultuur hebben. Complimenten krijgen natuurlijk ook alle ruimte, want er worden vaak incidenten of ongelukken voorkomen door oplettende medewerkers.

Ons BSAFE veiligheidsbewustzijnsprogramma is voor ons ontzettend belangrijk. Wij geloven dat er bij veiligheid geen concurrentie bestaat. Daarom vormt ons BSAFE veiligheidsbewustzijnsprogramma de rode draad in het creëren van veiligheidsbewustzijn. De ervaringen die we opdoen rondom veiligheid delen we met onze BSAFE partners. Zo helpen we elkaar actief op weg naar een zo veilig mogelijke werkplek.

We zijn ontzettend trots met onze tweede beoordeling op niveau vijf van de Safety Culture Ladder, maar we zien dit niet als een eindpunt. Veiligheid zit niet in regeltjes, maar in het bloed van medewerkers en de cultuur van het bedrijf. Daarom blijven we hard werken om ervoor te zorgen dat iedereen elke dag veilig naar huis gaat.