Binnen Swietelsky wordt ondernemerschap aangemoedigd. Innovatie op gebieden als veiligheid, digitalisering en duurzaamheid zijn noodzakelijk om onderscheidend te blijven op de spoormarkt. Nu en in de toekomst. 

Om voldoende aandacht te besteden aan deze thema's investeren we naast de dagelijkse projectwerkzaamheden in (interne) startups. Kenmerkend voor deze startups is de mentaliteit: met weinig middelen effectief, creatief en flexibel in een zo kort mogelijke tijd een prototype ontwikkelen en testen. Succesvolle uitwerkingen worden uiteindelijk geadopteerd door Swietelsky en gerealiseerd. 

Real Time Data (RTD)

Ondanks dat er gewerkt wordt met moderne hightech machines, wordt voor het aanleveren van opleverdocumenten vaak teruggevallen op steekproefsgewijze metingen. Verricht met de hand of een analyse van data achteraf. Startup RTD ontwikkelt een meetsysteem dat het mogelijk maakt om in één keer de benodigde oplevermetingen (1) aantoonbaar goed en (2) real-time vast te leggen tijdens het werk. 

In een tijd van digitalisering en juridificering is in één keer aantoonbaar goed opleveren meer dan actueel. Huidige beschikbare technieken maken het zelfs mogelijk real-time op de hoogte te blijven van de geleverde kwaliteit en waar nodig bij te sturen. Het prototype bevat het meetsysteem dat de breedte- en dieptemeting verricht. Het meetsysteem wordt samengesteld met bestaande technieken en systemen die momenteel beschikbaar zijn op de markt. Deze maakt zoveel mogelijk gebruik van de data die nu al gegenereerd wordt door de machines zelf. Vervolgens kan overal ter wereld real-time de voortgang gemeten worden met een laptop, tablet of smartphone.

Voorlopig zal het RTD meetsysteem getest worden binnen Nederland. Naar verwachting zal in de toekomst het systeem ook worden toegepast in België, Luxemburg en Duitsland. Daar zit de kracht: de apparatuur is eenvoudig te (de)monteren bij aanvang en einde van het werk. Vanwege de verschillende weersomstandigheden en veranderende werkomgeving zal de apparatuur van het RTD meetsysteem ook robuust moeten zijn.